Omladinski rad u fokusu: Potrebno osnivanje udruženja praktičara/praktičarki omladinskog rada u Crnoj Gori

by | Oct 4, 2024 | aktivnosti, novosti

Forum mladi i neformalna edukacija (Forum MNE) organizovao je drugi sastanak praktičara/ki omladinskog rada, na kojem je istaknut značaj priznavanja i institucionalizacije ove profesije u Crnoj Gori. Omladinski rad otvara mogućnost mladima za njihov lični i profesionalni razvoj, pomažući im da postanu samosvjesni, odgovorni i osnaženi pojedinci sposobni da se suoče s izazovima i pozitivno utiču na društvo.

Uprkos ovoj važnoj ulozi, omladinski rad u Crnoj Gori nije dovoljno prepoznat. Trenutno su glavni nosioci omladinskog rada organizacije civilnog društva, ali se aktivnosti sprovode bez jasnih standarda i osiguranja kvaliteta. Takva situacija može imati negativne posljedice po mlade, umjesto da im pruži adekvatnu podršku.

Na sastanku je naglašeno da je neophodno raditi na priznavanju profesije omladinskog radnika/ce. „Potrebno je i novim Zakonom o mladima prepoznati praktičare/ke omladinskog rada kao važne aktere u donošenju i sprovođenju omladinske politike u Crnoj Gori,” izjavila je Anđelija Lučić, projektna menadžerka Foruma MNE.

Jedan od predloženih koraka je osnivanje udruženja praktičara/ki omladinskog rada, koje bi služilo kao platforma za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi.

Nina Krivokapić, izvršna direktorica Instituta za omladinske politike mišljenja je da osnivanjem udruženja praktičara/ki omladinskog rada ne samo da se doprinosi standardizaciji i profesionalizaciji omladinskog rada već se kreira i pruža ambijentalna sigurnost u kojoj mladi jačaju svoje lične, društvene i profesionalne kompetencije. „Nudeći platformu za sve one koji rade sa mladima na postulatima neformalne edukacije omogućava se legitimet i potreban kvalitet kroz razmjenu ideja, praksi i inovativnih pristupa omladinskoj politici i omladinskom radu“, kaže ona i dodaje da se uvezivanjem omladinskih praktičara/ki amplificira perspektiva mladih i skreće fokus javnosti na važnost uključivanja i prihvatanja mladih kao punopravnih članova društva.

Putem predložene platforme bi se zagovaralo veće prepoznavanje omladinskog rada i doprinijelo boljem kvalitetu programa koji se nude mladima. Osnivanje udruženja bi takođe povećalo vidljivost i profesionalnost omladinskog rada u Crnoj Gori.

Forum MNE podržava proces osnivanja udruženja kroz Core grant regionalnog projekta SMART Balkan Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovode Centar za promociju civilnog društva (CPCD) iz Bosne i Hercegovine, Center for Research and Policy Making (CRPM) iz Sjeverne Makedonije i Institute for Democracy and Mediation (IDM) iz Albanije, a finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

 

 

contact

  • Ulica Bratstva i jedinstva 4, 81000 Podgorica
  • +382 (0) 20 602 710
  • montenegro@forum-mne.com

© 2019 - Forum Mne