Održane obuke za nastavnike u Nikšiću, Herceg Novom i u toku je u Beranama

Forum MNE je, u saradnji sa volonterskim klubom Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice nastavio organizovanje dvodnevne obuke za nastavnike Uloga nastavnika u prevenciji i borbi protiv govora mržnje na internetu.

Pored Podgorice, obuke su organizovane još u srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću,

u SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom, a u toku je obuka u srednjoj stručnoj školi „Vukadin Vukadinović“ u Beranama. Do sada obuku je pohađalo ukupno 80 nastavnika.

Tokom obuke nastavnici su, kroz niz interesantnih i kreativnih aktivnosti, učili o tome kako da:

-          Prepoznaju govor mržnje na internetu u radu s učenicima;

-          Odgovore na govor mržnje na internetu;

-          Budu podrška učenicima koji su žrtve govora mržnje;

-          Kako da identifikuju i rade sa učenicima koji su kreatori sadržaja koji promovišu govor mržnje na internetu;

-          Kako da, kroz praktičan rad s učenicima, rade na unapređenju svijesti o ovom problemu i kako da otvoreno o njemu razgovaraju na nivou škole;

-          Koriste dostupne edukativne materijale za rad u ovom polju.

Kako bi nastavnici stekli uslove da od Centra za stručno obrazovanje dobiju ovjerenje o uspješno završenoj obuci, u obavezi su da, nakon pohađanja obuke, realizuju aktivnosti na nivou škole sa učenicima, a u vezi sa temom suzbijanja i prevencije govora mržnje na internetu.

Forum MNE je dobio podršku od Evropske omladinske fondacije da realizuje ovu obuku u 6 stručnih škola u Crnoj Gori kako bi nastavnici stekli kompetencije potrebne da efikasno prepoznaju i pruže zaštitu djeci i mladima protiv govora mržnje vršnjaka u školskom okruženju i šire, sa posebnim osvrtom na govor mržnje na internetu. Planirano je da, pored pomenutih škola, obuka bude još realizovana u SMŠ „Bećo Bašić“ u Plavu i srednjoj stručnoj školi u Rožajama.