Nastavnici SSŠ „Ivan Uskoković“ učili o suzbijanju govora mržnje na internetu

Forum MNE je, u partnerstvu sa Volonterskim klubom Gimnazije „Slobodan Škerović", organizovao obuku za profesionalno usavršavanje nastavnika Uloga nastavnika u prevenciji i borbi protiv govora mržnje na internetu u SSŠ „Ivan Uskoković” u Podgorici (4-5. marta 2017.)

Forum MNE je dobio podršku od Evropske omladinske fondacije

da realizuje ovu obuku u 6 stručnih škola u Crnoj Gori kako bi nastavnici stekli kompetencije potrebne da efikasno prepoznaju i pruže žaštitu djeci i mladima protiv govora mržnje vršnjaka u školskom okruženju i šire, sa posebnim osvrtom na govor mržnje na internetu. Obuka predstavlja nastavak napora partnera na projektu da ovu tematiku stave u fokus djelovanja različitih aktera u društvu u vremenu ekspanzije interneta. Takođe, predstavlja dio kampanje na evropskom nivou No Hate Speech Movement.

Nakon realizovane obuke, nastavnici su u obavezi da urade praksu s učenicima kako bi i njima prenijeli dio učenja i kako bi ih učenici prepoznali kao osobe od povjerenja.

Naredna obuka je planirana za 24-25. mart u JU srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću.

Obuka se nalazi u Katalogu programa stručnog usavršavanja nastavnika za školsku 2016/2017. godinu i podrazumijeva 16 sati stručnog usavršavanja, 1 bod.